Akárcsak a kerékpárlánc


pixnio-1048510-5198x3465.jpg

                                                                               kép forrása: pixino

Több könyv is beszippant mostanság - ebből az egyik a Barbara Clark életéről és munkájáról szóló Kinesthetic Legacy.

Ebben szerepel egy idézet Barbara meghatározó tanárától, Mabel Toddtól, ami nagyon megragadott - ez a tensile-compression modell, leírása, amely magyarul valahogy így hangzik:

"A hátban található összehúzódás és a test elülső részében történő megnyúlás közötti erő-egyensúly úgy működik, mint a kerékpárlánc.
Néha valami oknál fogva a lánc egyik része lazább, vagy jobban összehúzódik, mint a többi fele.
Ilyenkor nem megy tovább, hátra a kisebb fogaskerék felé, majd gördülékenyen újra előre, hogy megtöbbszörözze a fizikai erőt.

Ugyanez történik a test erővonalával.
A súly lefelé irányul a test hátulsó részén és az erő növekszik, ahogy a súly a medenceív felé összpontosul . De ez a rendszer is egyensúlyát veszti, ha a háti szakaszon lévő folyamat nincs összhangban a a felfelé irányuló erővonalakkal a gerinc elülső részén, melyet a medencéhez, a mellkashoz, nyakhoz és fejhez kötődő izomzat biztosít.

A kerékpárlánc működése nem pusztán találó hasonlat a test működésére nézve.

Az energia abban a formában, ahogy az izomösszehúzódás biztosítja, lefelé irányul a háti szakaszon és majd előre fordul, e "testi lánc" felső része felé, keresztül a szegycsonton, a nyelvcsonton, az állkapocs alsó csontja és a koponyaalap felé, majd ezt követően újra vissza, a gerinc irányába.

Ez teszi kiegyensúlyozottá az egész rendszert és ez alapozza meg azt, hogy az izomerő a lábmunkában folytatódjék, lendületben tartva séta vagy futás közben."

 

Mostanában sokat gondolkodom ezen biciklizés közben :)

Köszönöm Bárány Andinak a fordítás átnézését!